or all the crap in the world at one place

Канкун – Тулум

cancun

В Канкун кацам към 10, в града стигам в 10’40, има автобуси към града на всеки 30 мин. За билет обменям 5 долара на летището, горе-долу колкото е билета. Първи впечатления – страхотни пътища, страхотен асвалт, две ленти в посока, отделени с 3 метра ЗЕЛЕНО, с дървета в редица. И това с километри, не само от летището до града, а и по целия път към Тулум, на едни 120 км от Канкун. Самия Канкун – нищо особено. Освен една ивица, отделена от града, като някакъв изкуствен полуостров, с много тюркоазена вода около нея, и превзета от хотели. Слънчака, ама в много по-красив вариант. До там даже и не стигнах – няма смисъл, хотели съм виждАл, виждАл, ум да ти зайде.

А града – никаква особена красота. За 30-60 мин го обикаляш в централната му част. Тъй като бях като пребит от пътя, а и мноооого гладен, реших да не чакам каучсърфърката, която беше приела да ме подслони. След 7-8 опита да намеря каучсърфинг домакин, накрая тя беше отговорила положително, а след това замлъкна. Писах 2-3 съобщения – не отговаря. И от Барселона си направих резервация за следващия ден за хостел. За всеки случай. Та, като пристигнах гладен, недоспал, смачкан, тази мацка ми отговори и ми обясни как да стигна до у тях, ама тя не била там, майка и щяла да ми отвори. Реших, че не ми се прави това усилие и че имам нужда от храна, душ и бира в следващия час, за да не предам духа си на Великия Маниту. Обясних и го, предложих да се видим вечерта, а да и гостувам на следващия ден и БАМ – в Хостела. Те пък едни чешити, не искат да ми анулират едната вечер от престоя, освен това се оказа, че цената не включвала 5% за плащане с кредитна карта и 19% такси. Яко. Преглътнах, дадох им 20 долара като за двете вечери резервирани и се отдадох на Блаженството.

Дефиниция за Блаженство (по Най-Новия Бодърски Завет):

  1. Такос. Вкусни мексиканцки такос, с питки от царевично брашно, различни видове месце, лучец, зърна червен боб, и страхотна зелена салса. 4 за 35 песос (2.9лв. около 12 песос за левче) .
  2. Душ, ах, душшшшшшш … не си ти, когато си смачкан.
  3. Бира. Индио, местна, вкусна, средно силна. Шест бутилки от 330мл. за 87 песос (7.2лв).

И след това, като по поръчка, един индийски чичо пътешественик. Видях го в хостела още като пристигнах – наливаше се с бира и се опитваше да накара 2 немски девойчета да хапнат от сиренето, което беше купил. Викам си – някакъв пияница досадник, с бял мустак и черна кожа.

После се заговорихме. Оказа се доста интересна личност. Пътувал от 8 месеца. Бил в Аляска, Канада, целите Щати и сега за първи път стъпил в Мексико. Малко се разболял, та останал в последните 3 дена в хостела. На 58 години. Пътуването му било страст, но тъй като е индиец, трудно събирал пари за пътуване, особено преди, когато отглеждал децата си. Сега, те вече попорастнали, та можел да отделя настрани. Бил преди няколко години в Австралия и Нова Зеландия. Преди това в Италия и Швейцария, но това пътуване в момента било най-дългото му, решил да стигне от Аляска до Панама. В Щатите си наемал кола, за да пести от нощувките и да пътува най-свободно. Къмпинговал на най-различни места, близо до природата. Показа ми снимки от Подковата на Гранд Каньон, надвесен от една скала. На 58. Говорихме за живота, философствахме, пихме бира, разказвахме истории. Той малко се понапи и започна да ме наставлява, та реших да го оставя и да се преселвам във Временните Ловни полета. И тогава ме споходи идея – Първата ми инструкторка по гмуркане, Гошиа, се премести в Тулум преди години, на 120-130км на юг от Канкун.

И ето ме – станал Рачо от зарана, в един от по-евтините автобуси, на път към Тулум.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s